Isolatie plat dak

Expert in dakisolatie

Van Griensven Dakonderhoud

Het isoleren van een plat dak gaat anders in z’n werk dan het isoleren van een schuin dak. Allereerst moet er bij een plat dak goed worden gekeken naar de dakopbouw. Er zijn 3 methodes met elk hun eigen voor- en nadelen. De beste keuze voor u hangt af van de aanwezige constructie en de vrije ruimte. De 3 methodes zijn: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak. Hieronder leggen we u deze 3 termen verder uit.

Koud plat dak

Wanneer u voor deze methode kiest, dan wordt het dak via de binnenkant geïsoleerd. Hierdoor wordt de draagconstructie met waterwerende laag niet opgewarmd door uw woningwarmte. Deze methode wordt vooral toegepast bij bestaande platte daken of bij een aanbouw die maar een beperkte hoogte kunnen hebben. Omdat het dak met grote temperatuurschommelingen te maken zal krijgen, wordt een koud plat dak vaak afgeraden. De dakafwerking kan meer uitzetten en krimpen en hierdoor gaan scheuren, ook kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer de isolatie vocht absorbeert.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er een dampdicht scherm wordt geplaatst. Glaswol, rotswol en isolatieplaten worden het meest gebruikt bij een koud plat dak methode.

Plat dak isolatie voor Plat dak isolatie na
Dakisolatie voor Dakisolatie na

Warm plat dak

Bij deze methode wordt de isolatie aan de buitenkant aangebracht, hierbij wordt de draagconstructie wel geisoleerd. De constructiematerialen zitten mee in de isolatie, erbovenop wordt een waterwerende laag aangebracht. Deze methode is aan te raden omdat de constructie minder zal uitzetten en krimpen, zo is er minder kans op scheuren. Ook werkt het dak nu als warmtebuffer, overdag wordt er warmte opgeslagen en ‘s avonds geleidelijk vrijgegegeven. Voor deze methode worden vaak XPS of PIR platen gebruikt om te isoleren.

Omgekeerd plat dak

Het omgekeerd plat dak isoleert ook de waterkerende laag en wordt beschermd door een ballastlaag van grind, hout of tegels. Deze methode wordt vaak gebruikt bij balkons, dakterassen en platte daken die vaak worden belopen. Bijna altijd worden XPS-platen gebruikt vanwege de drukvastheid en goede weersbestendigheid.

Uw platte dak laten isoleren? Neem contact op

Wilt u een plat dak laten isoleren? Neem dan contact op via het formulier op deze pagina om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Voor deskundig advies bij de juiste keuze voor uw situatie kunt u natuurlijk ook bij ons terecht. Daarnaast is het ook mogelijk om een gratis dakinspectie aan te vragen. Zo weet u zeker dat uw dak helemaal in orde is of wat er aan moet gebeuren om hem weer in orde te krijgen.

Projecten

Bekijk enkele van onze honderden succesvolle projecten